GÅRDARNA PÅ Västerövsjö och Svedjelandet

Sommaren 2005 firade Öster- och Västerövsjö 250-årsjubileum. Man intervjuade ca 90 personer och kort fick man genom att "åderlåta" gamla album eller knäppa nya.
 
Nu finns ett 20-tal fotoalbum med foton, beskrivningar av släktled, minnen och levnadsöden. I sanning en spännande läsning.
 
På den här sidan finns ett axplock från Gårdarna på Västerövsjö och Svedjelandet. Vi hoppas att du blir intresserad och vill läsa mer! Välkommen till Bygdegården.
 
 
 
 
Övsjö 2:31
 
 


Huset ligger på Långnäset. Det är Solveig Runsten som har det som sitt sommarhus. Solveig bor under vinterhalvåret i Stråtjära, 3 mil från Söderhamn.

Solveigs föräldrar hette Sven och Nanny Andersson. Solveig har också en bror Volger Runsten. Han bor i Stockholm men vistas ofta i Stugun hos sin kära Evy.

Vi går in in huset som är i det mesta alldeles likt som när det byggdes år 1946. I köket hittar vi skåpdörrar med originalmålning. Den här speciella ådringen var det en från Höglunda som gjorde, den har hållit sig fin i 57 år...


Långnäset


Huset ligger längst ut där vägen slutar vid Långnäsudden. Numera bor familjen Boholm här året om.

Helmer Svensson gifte sig med Elisabeth Norberg. Elisabeth kom från Norbergs-gården. De fick barnen Holger, Elise, Signe och Edit. Helmer brukade jorden och jobbade i skogen precis som alla andra i byn. Elisabeth skötte lagårn, hemmet och barnen.

Kortet ovan är taget från slåttanna på Långnäset. Vi vet inte säkert årtalet men det ser ut att vara ett tag sen om man betänker vilka redskap dom använde.




Övsjö Utvecklingskooperativ har rustat upp en gammal väg som går från Långnäset till Österövsjö. Nu finns där spångar och stigar och på halva vägen finns en rastplats där man kan grilla och sitta och vila.

Vägen är mycket vacker, man startar genom en fin tallskog, sen blir det mycket stenar och hela tiden löper vattnet som en glittrande matta vid sidan.


Övsjö 2:42




I det här fritidshuset bor Rune Gyllander på sommaren. Vintern tillbringar han i Uppsala.

Redan tidigt lockade Västerövsjö. Där fanns farbror Otto, som hade samma intresse som pojkarna (bröderna Rune, Arne och Rolf). Otto var otroligt idrottsintresserad. Även musiken hade de gemensamt. Pojkarna cyklade flera gånger hela vägen från Stockholm för att få tillbringa sommaren på Västerövsjö. Där fick man spela fotboll, kasta kula, skjuta med luftgevär och kasta pil.


 
 
Det här huset byggdes av Gunnar och Inga-Britt Wiklund. Inga-Britt var kusin till Volgers fru Birgit. En sommar hälsade de på hos Volger och Birgit på Långnäset. De föll för den vackra platsen och frågade Sven om de fick arrendera en tomt där de kunde uppföra ett hus.

Huset ägs nu av Eivor Gyllander med familj.




Sigrid Gyllander köpte det här huset av den världsberömde löparen Henry Kälarne. Numera är det Sigrids dotter Agneta med familj som huserar här. Agneta bor i vanliga fall i Oslo, men tillbringar större delen av sommaren på Långnäset.

Huset är mycket gammalt. Först var stugan en våning, 2 rum med ingång rätt in utan vindfång. Timrad men med oinredd lågvind "botten". Man sa "oppå botten". Först bodde Mikael Lund här med sin familj. De hade 12 barn som hade namn som berättade i vilken ordning man fötts, t ex Dusinda, Elvira mm.

I ett annat hus på gården bor Eivor, även hon dotter till Sigrid. Hon bor i Bergen men hon och hennes familj tycker om att tillbringa både vinter- och sommarledigheter på Långnäset.



Övsjö 2:39
 
 
Sven Backlund bodde först på gården. Sen flyttade familjen Lindström hit. Gården arrenderades då av Wifstavarv. Så småningom blev John Lindström ägare till gården. Numera ägs fastigheten av hans barnbarn Marie Källström och hennes familj.

På gården finns en bakstuga. Där bakade man tunnbröd för gårdens hela vinterbehov. Kvinnorna i byn gick runt till varandra, en kavlade, nån gräddade - att ändra på dessa roller var otänkbart. Det var jobbiga, men säkert också roliga, dagar när kvinnfolken fick jobba tillsammans. Många skratt blev det och många skämt - om man t ex gjorde dåliga ämnen så hade eller skulle man få en stygg/elak särmor. Brödet förvarades sedan i härbret över vintern. Det var mycket få ingredienser. Det skulle inte smaka så mycket, det goda skulle man lägga på brödet.

 
 
Övsjö 2:55, ägare Berit Källström
 

Fastigheten (avstyckad från Övsjö 2:39) består av ett härbre som stod på stamfastigheten och en stuga som köptes från Håckren. I härbret förvarades förr i världen spannmål från gården.
Härbret flyttades till nuvarande tomt år 1967 och stugan från Håckren köptes 1985.





Fastigheten har avstyckats till några av Johns och Bertas barn. Det är bara Lasse, som bor i Ånge, som inte har något hus i närheten av hemmet. Bo vistas på sommaren i det här huset,  som ligger så fint ner mot sjön. Vintertid bor Bo i Nordmaling.

Bo minns att John varje julafton, iklädd mörk kostym, väst, vit skjorta och slips, sa till sina grabbar - "Kom nu så ska vi brottas, få se om ni orkar få ikull mej". Tre vilda grabbar kastade sig över John som stod på alla fyra. Inte förrän de var 12, 14 och 16 år lyckades de med konststycket.


Det här huset byggde Jan Lindström. Även det ligger vackert ner mot sjön. Numera ägs huset av Jans barn Christer, som bor i Stockholm och Ann-Charlotte som bor i Hoting.

Som nioåring körde Jan häst och slåttermaskin. När Berit föddes fick han vara barnvakt ibland och det tyckte han var ganska skönt, i alla fall om det var under slåttern.


Barbro och Jan bor längst uppe vid skogsbrynet. Barbro bor i Östersund, men som pensionär tillbringar hon sommarhalvåret på Narasjön.

Fastigheten fanns från början på Lottatomta - en plats strax bortanför Lindströms mot Långnäset. Huset kallades sedermera "Andriettas" efter kvinnan som bodde där med sin familj.


Övsjö 2:36


Det här kortet togs från luften på 50-talet. Då bodde Otto och Tora Gyllander här. Numera är det Ottos barnbarn Björn med familj som bor hos Gyllanders.

Otto var från Gideåberg i Helgum. Han jobbade på vägarbeten mellan Fugelsta och Bomsund. Med på vägarbetet var också hans bror Manne och hans kusin. En kväll när pojkarna skulle gå in till Fugelsta var det tre systrar som fick syn på dom. Den ene av pojkarna hade ett dragspel på axeln. En av systrarna lär ha sagt "en dann ska jag ha". Och så blev det, hon och Manne blev ett par - och inte nog med det. Tora blev förälskad i Otto  och den tredje systern i kusinen. Alla tre systrar hade alltså karlar som hette Gyllander.


Övsjö 2:25

1941 köpte Hanna och August Olsson huset på Narasjön. Huset var större än det som finns där idag, det gick ända fram över stengrunden på baksidan. Det gamla huset revs och man byggde ett nytt. Det nya huset blev byns finaste, man var först i byn med att dra in springvatten. Man var också först med att elda i panna och att dra ut värmen via radiatorer.

Nuvarande ägare: Ida och Niclas Eggeblad

Vår och sommar flyttade man ut ur huset. Då skulle det storstädas. Man städade otroligt noga och fernissade alla golv, det var strängt förbjudet att gå in i huset.


Övsjö 2:26

 
 
Ägare: Kjell Olsson
 
Kjells minnen:
När Kjell skulle konfirmeras fick han förstås cykla till lektionerna i Västanede. Men inte nog med det, han fick cykla på konfirmationsdagen också. Kjell hade på sig en ny fin läskostym.När han kommit en bit på väg började det regna. Pressvecken försvann på den nya kostymen. Kjell var ledsen och grät när han skulle in i kyrkan. Gudrun Lydén försökte göra pressveck med fingrarna men det gick inte så bra. Kjell fick ställa sig bakom dom andra för att inte synas så mycket.
 


Övsjö 2:53

 
 
Nuvarande ägare: Kent Olsson
1965 började Ragnar Olsson bygga sin sommarstuga vid Övsjöns strand.
 
En julhelg kom familjen kom upp för att fira jul i stugan. Det var 32 grader kallt, Kent och Karin fick stanna på Sandmon medan Ragnar åkte för att elda upp stugan. August Olsson drog ner en järnspis på en kälke och man började elda kl 10 på kvällen. På morgonen var det 40 grader kallt ute och 15 grader inne.
 
 
NORRBROS
 
 
1922 byggdes det gamla huset och ladugården byggdes 1923. Ladugården används idag endast som förråd. Tyvärr totalförstördes huset genom en brand 1998 och man fick bygga ett helt nytt hus som ser ut så här. I huset bor Björn och Margareta Jonsson med familj.
 
Björn och Margareta är framstående lammproducenter. De ser till att hålla landsbygden öppen långt utöver sina egna ägor. Numera kan man även köpa lammkött och andra produkter från den egna gården.
 
Gunvor och Alvar byggde sig ett hus alldes intill huset. Efter deras bortgång hyr man ut huset.
 
Lite längre "inöver vägen" bor Björns bror Bo i det här huset.
 


Det här huset stod på ett boställe bortanför Lillövsjön. Alvar tog rätt på huset och satte upp det på andra sidan vägen. Huset användes till en början som gäststuga.

Paret som äger stugan numera bor i Östersund och vistas här på sommaren.



Övsjö 2:22, Sandremma


Gården bebos sommartid av Torsten Olssons barn och barn. Så här berättade Torsten:

Varje vinter högg man en ränna i ån mellan Norrbros och Sandremma. I rännan placerade man en mjärda. När smälingen gick upp i ån, fastnade många fiskar i mjärden. Det var väldigt spännande att vittja mjärden. Fast inte lika roligt att äta fisk - det blev ganska mycket fisk stundtals eftersom man inte hade möjligheter att förvara fisken så länge. Man hade visserligen ett sätt att hålla fisken fräsch. I bryggstugan fanns en gammal utdragssoffa. I den la man is och snö tillsammans med fisken.
 
 

 
 
Övsjö 2:16
 
 
Huset byggdes omkring 1880 och ägs numera av Inger Norberg, sonsondotter till dom som byggde huset. Inger bor till vardags i Stockholm men tillbringar många sommarveckor på Västerövsjö.
 
Vid skogskanten efter vägen mot "Väst i torpe" står ett litet timmerhus utan fönster och skorsten men med några små gluggar. Det är en torkbastu. Förmodligen är den byggd någon gång i slutet av 1800-talet. Den är inredd med trälavar efter båda långsidorna. Mitt på jordgolvet finns en eldstad av stenar. Väggar och inredning är svarta av sot.
 
 
Övsjö 2:16
 
Axel och Kristalia flyttade ilag 1924. Kristalia var från Långnäset och där stod det här huset. Huset flyttades så småningom till nuvarande plats Opp i backen.
 
Nu är det Bertil och Katarina Norberg som bor här.
 
Östen Norberg minns:
Norbergs var dom första i byn som hade telefon. Nr 2 hade man. Växeln var då öppen några timmar om dagen, den stod hos Arvids på Österövsjö.
 
Det ringde en hel del och det var väldigt vanligt att man fick gå med bud. Det var ganska jobbigt att springa med telefonbud. Östen minns en gång när han gick till Antes med bud, då fick han ett Mariekex som tack för besväret - lite besviken blev han nog. Folk kom även till Norbergs och ringde, då fick dom förstås betala en slant.
 
 
Övsjö 2:5, ägare Daniel Jonsson


En verkligt spännande historia utspelade sig på Daniels gård år 1839. Här bodde då Pehr och Märta-Kajsa med sina nio barn. Historien berättar att det till gården kom en dräng som Märta-Kajsa förälskade sig i. Tillsammans med drängen tog hon hjälp av en granne att lura iväg Pehr till skogen och där ta ihjäl honom.

Brottet förblev ouppklarat i många år, men en dag var några från byn ute i skogen och hittade Pehrs snusdosa. Man tittade vidare och hittade rester av hans mördade kropp. Märta-Kajsa, grannen Per-Nirsa och drängen Jonas dömdes till långa fängelsestraff.

Berit Källström har skrivit manus till teatern "Näverdosan", som uppförts två gånger. Ute på sjön finns sommartid en kopia av Per-Nirsa som ses fiska från en flotte.


Övsjö 2:45

 
Här bor Maj-Lis och Sven Jonsson 
 
Sedan Maj-Lis och Svens pojkar växt upp och flyttat hemifrån började Maj-Lis och Sven fundera över var de skulle vilja bo i framtiden. Man hade sedan många år ett sommarställe på Svens hemgård på Västerövsjö och efter att under ett år ha skissat på en ritning till ett hus bestämde man sig och flyttade hem 1989 för att påbörja husbygget. Huset var klart till påsken 1990.
 


Övsjö 2:21, "Albert Jöns"


Nuvarande ägare: Sven Jönsson

Lena Jönsson minns:
På lördagarna kunde vi gå till badhuset. Det var ett rött litet hus nere vid sjön med bastu, duschar och ett badkar av trä. Det var tant Amanda som skötte om eldningen i badhuset så att det fanns varmt vatten. Damer och herrar hade olika badtider och jag fick förstås följa med min mamma. Det var ju skönt att få duscha och tvätta sig och en liten sväng in till bastun blev det väl också. Om man skulle bada karbad kostade det nog femtio öre extra.


Övsjö 2:29

Bojan och Lennart Högström flyttade hit från södra Sverige 1974.
Innan kallades fastigheten alltid för "Antes".



Övsjö 2:30




1940 köpte Allan och Greta Lindström huset. Nu är det deras barnbarn Maria och Anna som tillsammans med sina familjer huserar här. Sylvia har byggt sig ett eget hus längre ner mot vägen.

Allan och Greta gifte sig 1940. Giftermålet var planerat något senare under året, men eftersom det var krig blev Allan inkallad och måste snabbt iväg upp till finska gränsen. Greta berättade att hon på morgonen den 16 april inte visste om att hon skulle gifta sig den dagen. Därför blev det en snabb ceremoni i Stuguns prästgård. Inga foton blev tagna, det fanns det inte tid till, och sedan drog Allan iväg upp till finska gränsen.


Övsjö 2:47



Hösten 1982 avverkade Örjan och Börje 250 st frötallar i Kaxås. 100 st sågstockar sågades på sågen i Hällänge, Offerdal. Nästan allt sågades i 2"-plank som låg kvar till 1984. Planken klövs och panelen hyvlades. Örjan körde en lastbil (modell ca 1940) lastad med allt virke till Övsjö. Och sen var det bara att börja bygga.

Sylvia om en helt vanlig dag i stugan:
Om det regnar kan det vara skönt att bara få ligga inne och höra regnet smattra på plåttaket. Har man då en bra bok att läsa så går dagen fort. Det får dock bara inte bli som sommaren 2000 då det regnade oavbrutet i 5 veckors tid. Då var det milt sagt vått i markerna! Vattnet i sjön steg så högt så att massor av skog runt badhuset stod i vatten.

 
Svedjelandet 1:28


Efter att det gamla huset brunnit ner byggdes ett nytt hus 1899. Det var Sigvard Leijons morfar som byggde huset. Numera bor Marianne Nivert här med sin familj under delar av sommaren.

Bröderna Leijon var mycket musikaliska. Sigvard och Edmund var riksspelemän och deltog under många år på spelmansstämmor runt om i Sverige. Det gick inte att ta miste på deras spelglädje när de stod på scenen! Inga kompositioner finns efter bröderna men däremot finns det en del nedtecknat efter deras morfar och morbror.

Förr i tiden hade man ibland dans på logen på Udden.


Svedjelandet 1:25


I det här huset bor Ellinor Leijon med sin man Torbjörn. De bor till vardags i Kristinehamn, men besöker gärna Västerövsjö på sommaren.


Svedjelandet 1:29 och Övsjö 1:42


 
Harald och Amanda Halvarsson byggde det här huset 1934. Huset ägs nu av Gunnar Halvarsson.

Gunnar och brodern Lars äger tillsammans Västerövsjös äldsta bevarade fastighet. Huset som består av ett kök och en kammare, är förmodligen från sent 1700-tal och har tidigare stått å flera olika ställen.






Herman Halvarsson var en inbiten älgjägare. Natur- och jaktintresset har även gått i arv till alla barnen som varje höst kommer upp för att delta i älgjakten.

På bilden: Allan LIndström, Konrad Lindström och Herman Halvarsson

Svedjelandet 1:32



På bilden ser vi Konrad Lindström. Han köpte tomten "Lillmarka" på Udden och uppförde ett Per Albin-torp med tillhörande ladugård. Konrad bodde under byggtiden på Koviken och cyklade varje kväll efter arbetet till Övsjö för att gräva ur grunden för det nya huset. Johan Jonsson och Pelle "Jönsa" byggde huset, som blev färdigt 1937.

Numera ägs huset av sonen Kent, som till vardags bor i Stockholm men gärna tillbringar sommarveckor och jaktsäsong här.

Anna (Konrads hustru) var, som de flesta kvinnor på den tiden, hemma och tog hand om barnen och djuren. Under andra världskriget hade militärerna en förläggning i skogen ovanför Västerövsjö skola. Anna hade under några år "Annas Café", dit bl a många av militärerna kom för att dricka kaffe.


Svedjelandet 1:44


 
Konrads dotter Martha äger tillsammans med maken Leif Lundblad det här huset som står intill Kents hus och har en vacker utsikt ner mot sjön.

Martha bor i Stockholm men tillbringar gärna några sommarveckor på Udden.

 
Svedjelandet 1:41

 
 
Här bor Raymond Steen med sin familj.
 
 
Övsjö 1:42
 
 
 
Nuvarande ägare: Herbert, Åke och Ragnhild Lindström

 
Herberts minnen:
Jag minns att nästan varje kväll följde jag med far till grannen Åsell för att höra nyheterna. Det var väldigt spännande då under kriget. När Gunder Hägg sprang i Amerika var Åke och jag hos Daniel och hörde detta. Vi skaffade radio efter kriget, och då fick vi också elström.
 
 
Övsjö 1:43
 
 
Nuvarande ägare Kaj Lund
 
 
 
Här följer gårdarna på Svedjelandet eller "Brännan" som det också kallas
 
Svedjelandet 1:31
 
 
 
På Brännan bor idag tre bofasta familjer. Marcus Källström är en av dem som bor här med sin fru och sina två barn. Han bor i den här fastigheten som kallas för Hilltorp.
 
Svedjelandet 1:32
 
 

Och här bor familj nr 2. Marcus och Sandra Jonsson bor här tillsammans med sina 3 barn.
 
 
Svedjelandet 1:33
 
 
 
Berit Andersson är född i det här huset. Efter att ha bott på andra ställen är hon nu tillbaka till huset där hon bor med sin sambo Ulf Svedjeland.
 
Svedjelandet 1:12
 
 
 
Elsie-Marie Björkman äger det här huset. Hon bor och jobbar i Östersund, men åker gärna hem på Brännan när det blir helg.
 
Svedjelandet 1:36
 
Idag är huset fritidsboende för Lars-Olov Larsson och Ruth Horner. De bor i vanliga fall i Östersund. Innan bodde skådespelaren Rolf Lassgårds mormor och morfar här.  
 
Marcus Källström har nedtecknat historier från byn. Här ett litet axplock:
 
Skolgången avklarades på Västerövsjö skola och dit gick man varje dag. Till lunch hade man oftast med sig smörgåsar och när lärare Norling en gång såg att ett barn från Brännan hade smör på sina smörgåsar ska han ha utbrustit hånfullt: "Svedjelandet är den by som dignar av smör och honung."
 
En lite allvarligare historia skall ha utspelat sig i början av 1900-talet. Under höskörden blev en av byns män ålagd att hämta en ansenlig mängd alkoholhaltig dryck i grannskapet. Mannen stack iväg, men det bar sig inte bättre än att han lyckades dricka upp allt innan han nådde tillbaka till utgångspunkten för sin lilla resa. Detta kan man ju förstå sågs inte med blida ögon utan visst handgemäng utbröt. Detta betraktades länge som byns värsta historia, och då inte med tanke på handgemänget.
 

 
Blir du intresserad och vill veta mer om Gårdarna på Västerövsjö och Svedjelandet? Ta dej en tur till Bygdegården på Västerövsjö. Där finns fotoalbum med mer kort och mer intressanta berättelser!