HISTORIA

Övsjö består av två byar som ligger vid Stor-Övsjön. Öster om sjön ligger Öster-Övsjö och väster om sjön ligger Väster-Övsjö. Byarna grundades år 1755.I Väster-Övsjö finns den fd. folkskolan som har exteriören oförändrad sedan 1909 då den byggdes. Där undervisades barn från Övsjö, Svedjelandet och Stockberget fram till 1948 då skolan stängdes.

Numera ägs den gamla folkskolan av Övsjö Bygdegårdsförening och fungerar som bygdegård. Där anordnas diverse tillställningar såsom musikcafé, sammanträden, marknader, utställningar osv. Lokalen kan hyras för bland annat privata fester, barndop, bröllop, födelsedagskalas och där finns även en bakstuga.

 
 
 
I Väster-Övsjö kan man beskåda badhuset där man förr kunde bada både kar- och bastubad. Det byggdes som ett led i att få bort ”lort-Sverige”. Numera står badhuset oanvänt eftersom alla och envar har egna badmöjligheter.

I Väster-Övsjö huserar även Norrlands största fårbonde. Norrbro fårgård är vida känd och den håller landskapet runt sjön levande och öppet med alla får som betar på grönskande ängar.Öster-Övsjö ståtar med Jämtlands vackraste badstrand. En lång naturstrand med brygga, omklädningsrum och toaletter. Vattnet är kristallklart med varierande temperatur. Där kan man också besöka den gamla ”bo-stugan” för att uppleva hur man bodde i fäbodarna.
En nästan världsberömd dansbana finns också i Öster-Övsjö. Den heter Stromboli, uppkallad efter Ingrid Bergmans storfilm med samma namn. Torsdagsklubben har drivit dansbanan sedan 1940-talet. Många stora artister har uppträtt, Alice Babs, Svend Asmussen, Ingemar Jonsson för att ge några exempel.

Fråga vem som helst i Sverige om de känner till Stromboli och du får ett jakande svar!


Här finns även Övsjö-Byggservice med omvittnat duktiga hantverkare och Örtagård Öst som förädlar ortens råvaror till delikata produkter som bl.a har sålts till kungliga slottet.

I Stor-Övsjön finns fiskar av olika slag, abborre, gädda, sik och öring i olika storlekar. Att sitta en varm sommarkväll på sjön i en båt och meta kan närmast kallas rekreation. Runt sjön går vandringsleden ”Skravlet stigen” som är en gammal ”friarväg” genom skiftande natur. Stigen är ca. 1 mil lång och man kan stanna och vila på många platser vid sjön för att njuta av utsikten. Stigen är populär och många väljer att vandra den som sin dagliga motion.

Hjärtligt välkomna till våra två fantastiska byar!